söndag 3 januari 2010

Lulelax och ... -stockholmsnäver - ???Lulelaxen börjar bli klar. Allt är på plats - öga, fenor, tänder. Lite puts och spackel bara runt fenbaserna och ögat, så är det bara att börja måla. Den här laxen ska till Luleå så småningom, men det framgår ju av namnet.

Passa förresten på att beundra den föredömliga ordning som jag har i verkstan...

På tal om Norrland - kom att tänka på en grej som hände för ett par månader sen. Vi hade besök från Tornedalen. Fiskevårdslinjen inleder ett samarbete med fiskeguideutbildningen på Tornedalens folkhögskola. Nu var de här och hälsade på, sen i vår ska vi åka till dem.

Vi hade en grottutflykt, och då skulle det grillas. Jag hade åtagit mig att få till en brasa, så medan de andra var inne i grottan, laddade jag upp vedträn utanför, tände upp med lite kartong och träflisor, och hade snart en fin pagodeld igång. (Pagoder brinner snabbt ner, så får man snart fin glöd...) Det brann friskt när de första grottkryparna kom tillbaka.

Då fick en av "tornedalingarna" syn på en flaska T-sprit, som min kollega grottguiden hade tagit med sig. Kommentaren kom som ett brev på posten, lätt nedlåtande:

- Jaså, du har använt stockholmsnäver?

Att jag inte hade använt den hör i och för sig inte till saken, inte heller att jag är uppväxt i Stockhomsområdet... men den här "stockholmsnävern" var alltså inköpt i Karlshamn av en infödd bleking. Så jag började fundera...

Den omedelbara innebörden är förstås att "storstadsborna" från Stockholm inte kan klara att tända en brasa utan hjälpmedel. Frågan blir då varför man hackar på just stockholmare...?

Stockholmsnäver??? Göteborg är också en storstad, varför inte Göteborgsnäver, det har man aldrig hört talas om? Eller för den delen Malmönäver? Om den nu var inköpt i Karlshamn så var det väl kanske snarare Karlshamnsnäver...

Har det med storlek att göra? Stockholm är ju en så stor betongklump så där har väl ingen människa sett en brasa ens...

Jag bor sedan 11 år tillbaka i Blekinge, ett landskap med 4 mindre städer. Hela tiden jag har bott här har jag arbetat med fiskevårdslinjen, med elever från hela landet. Vi är mycket ute i naturen - tänder ganska ofta upp en brasa. Och de erfarenheter jag har säger mig att den sortens "naturhandikapp" är minst lika vanligt i Karlshamn, Karlskrona, eller för den delen Bräkne-Hoby (2000 invånare). För att inte tala om Värnamo, Vetlanda, Hudiksvall, Åmål, Karlstad, Piteå, Flen, .. , .. , .. ,....

Polariseringen är förstås självklar. Norrland mot Stockholm, det återkommer ju i andra sammanhang också, Fjollträsk till exempel. I Norrland finns för övrigt ett ganska stort antal städer med högre invånarantal än de i Blekinge. Så varför inte Luleånäver, Umeånäver eller Örnsköldsviksnäver? För att inte tala om Haparandanäver (dubbelt så många invånare som Bräkne-Hoby)?

Och försök inte inbilla mig att alla norrlänningar är naturmänniskor... Nä, det här, det står förstås för nåt helt annat, och det tänker jag återkomma till senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar