onsdag 8 september 2010

Sillkungens kröning...


... pågår för närvarande i min källare. I all tysthet, bara de närmaste inbjudna. Men under en hel del ceremoniellt kladdande med lera och plast...
I bilden kan man se den ryggfeneprototyp, som jag tillfälligt satt fast med smältlim. Detta för att kunna se hur de övriga fenpartierna i kronan måste sitta för att det hela inte ska bli trassligt.
Längst fram på huvudet, första gjutförsöket i en färdig form för kronans främre del. En sillkungs krona är uppdelad i två delar, längst fram fem fenstrålar med mellanliggande membran, som inte går hela vägen ut till fenstrålarnas topp. Bakom denna, sju till nio fria fenstrålar. Det är dessa som är lermodellen mellan ryggfena och främre krondel. Den ska få torka lite till, sedan är det dags att göra en form på den med.
Ett problem att lösa är armeringen. Dessa fenstrålar blir både långa och smala, så det är viktigt att gjutplasten innehåller vettig armering om de inte ska bli sköra och brytas lika lätt som på en riktig sillkung. Om någon har ett kreativt förslag så tar jag tacksamt emot alla sådana.
Slutligen - det är ju brukligt att hålla tal och tacka för viktiga bidrag vid ceremonier, och vid denna kröning vill jag ta tillfället i akt - vill jag rikta ett särskilt tack till världens ledande expert på sillkung, dr Roberts i Nicaragua. Han har hela tiden konsekvent och utan att tveka ställt upp och besvarat alla frågor som jag haft om sillkungens olika kroppsdelar med ett upplysande och ovärderligt "jag vet inte".
-Thank You so much, dr. Roberts, where would I have been without such support from the biological expertise?

1 kommentar:

  1. Åh va spännande! Den kröningen hade man velat vara med på. Det ska bli så kul att se den sen.
    Hoppas allt är bra med dig och sillkungen.
    Alla hälsar!
    ///Emma, Havets Hus

    SvaraRadera