torsdag 4 november 2010

Sill(ver)kung...

Dagsläget...


Så ser den ut i dag... nu börjar det bli riktigt kul. Har ägnat hela dagen åt att måla fenstrålar - 250 stycken, som alla väl vet vid det här laget. Lite tradigt, men börjar den inte bli grann, så säg..?
Alltså - för att återknyta till förra avsnittets cliffhanger. Kungen kom uppför trapporna utan missöden. Om detta finns (naturligtvis) en liten historia att berätta.
Det var ju inte tal om att bara börja kånka på vinst och förlust. Så i stället smidde jag följande listiga plan:
Inhandlades - 1 st regel, tvåtumtvå som min farsa brukade säga, dvs. 50x50mm i tvärsnitt. Och 3,65 meter lång, dvs. lika lång som kungen. Dessutom två st limträskivor, 240 cm långa
Byggdes: Bänk i studion, mellan diskbänk och bord, som sillkungen sedan kunde sättas på. Av limträskivorna.
Anlitades - kär hustru till bärhjälp.

Därpå inleddes generalrepetitionen. Ovan benämnda regel bars, försiktigt som vore den den äkta sillkungen, upp ur källaren den tänkta vägen. Varje krök och vinkel studerades, en jacka flyttades från hatthyllan här, en stol åkte in i hörnet där. Varje vändning analyserades så att den verkliga kungen skulle komma in i målarstudion med akteränden först, för när den väl var inne där var det inte tal om att vända den. När allt såg ut att kunna fungera så bars sillkungen upp samma väg.


Och det gick bra. Den kom upp, och in. Men sen var det fullt, som man kan se på bilden ovan. Därefter var det några detaljer att fixa innan den kunde målas:


Den stirrar på dig!
Ögat är tillverkat av plexiglas, och målat på baksidan. Sillkungsögon är det nämligen ont om på marknaden...
Det blev rätt hyfsat, tycker jag. Nästa problem:Tokfenan...
Ovan en bild av den galna bukfenan som den är tänkt att sitta. De flesta förstår säkert att det inte är tal om att transportera det hela med dessa fenor på plats. För att det inte ska ta timmar att fixa fogen med härdande spackel och färg, när den väl är på plats, krävs här en speciallösning (igen...)Ovan kan ses en "sugpasspackling" (schysst ord va? hemkokt...), nästan intryckt...
...och här är den intryckt på plats. Bör bara några minuters verk att putsa och måla över den fogen när fenan är fastlimmad med epoxylim. Hur jag gjorde den talar jag inte om... :-)
Men jag kan utlysa en liten tävling. En banan i pris till den som gissar hur!
Och nu är jag alltså igång och målar. Bör ta nån vecka lite drygt om allt går som det ska.
Och i källaren växer sillkung nr 2 fram...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar